Wat is een virtueel assistent?

Foto: Hans van Urk

L.S.,

Vanaf 2021 gaat er iedere tien minuten een trein van Oost- naar West-Nederland (Parool, 1 september 2020). Bij mij rijst anno nu onmiddellijk de vraag: hoeveel mensen zouden nog dagelijks voor hun werk met de trein reizen? Ik heb geen idee, maar ik weet wel hoe fijn het is als je dat niet (meer) hoeft te doen. Als je niet langer afhankelijk bent van een vaste werkplek. Het was voor mij een van de redenen om te kiezen voor een nieuwe carrière als virtueel assistent.

Virtueel assistent: hoe zegt u?

Een virtueel assistent, ook wel VA, virtual assistant of virtual professional genoemd, is een relatief jong beroep. Een korte definitie (die ik overneem van VA School) luidt: “Een virtual assistant is een zelfstandig ondernemer die organisaties en ondernemers werk uit handen neemt om die te laten focussen en groeien.” Wanneer je op de genoemde functies googelt, kom je vele varianten op deze definitie tegen met even zoveel lijstjes waarop haar (het zijn meestal vrouwen) mogelijke taken staan. Reuze handig, vooral eens doen!

Ontzorgen = rust, ruimte en energie

Helaas is er een veelgebruikt maar lelijk woord dat de hoofdtaak goed omschrijft: ontzorgen. Dat is precies wat zij voor jou, als ondernemer, trainer of coach, kan doen. Door jou als ondernemer een groot of kleiner aantal taken uit handen te nemen, kun jij je aandacht weer richten op jouw zaak. Letterlijk! Op datgene waarom jij je bedrijf ooit begon en waar jouw hart ligt. Je VA helpt je onder meer hoofd- en bijzaken te scheiden en inderdaad, laat die zogenaamde bijzaken maar aan haar over. Maar wellicht zijn er ook bepaalde taken die je altijd al had willen laten uitzoeken of uitvoeren, maar kom je daar niet toe. Zij kan je daarbij helpen. Door jou te ontlasten (sorry, weer een lelijk woord) ontstaat er bij jou ruimte, rust en energie. Wat een heerlijk vooruitzicht, toch?

Collega-ondernemer

Er zijn nog veel meer, al dan niet hele praktische, voordelen om als ondernemer een VA in te huren. Ze is niet bij je in dienst, dus je hebt geen werkgeversverantwoordelijkheden. Ze werkt niet voor je, maar mét je. Ze brengt haar expertise mee en zet die in wanneer jij die nodig hebt. Ze is flexibel en inzetbaar voor de uren die jij met haar overeenkomt. Ze werkt vanuit huis, waardoor jij geen werkplek, hard- en software hoeft te verzorgen. Een niet te onderschatten kwaliteit is bovendien: ook de virtueel assistent is ondernemer. Om te durven ondernemen moet je over bepaalde eigenschappen beschikken. Die eigenschappen herken je beslist in elkaar: een groot verantwoordelijkheidsgevoel, daadkracht tonen, risico durven nemen, oplossingsgericht zijn en bovenal enthousiast en gepassioneerd zijn. In veel gevallen is zij dan ook je sparringpartner, waarmee je allerlei facetten van je bedrijf kunt doornemen.

Een ander spoor

Iedere tien minuten een trein naar je werk pakken? Het kan en als je daar gelukkig van wordt, moet je dat doen. Maar ik denk dat jij een ondernemer bent die niet gekozen heeft voor iedere dag dezelfde trein heen en terug, maar een ondernemer met een vrijere geest. Kies eens een ander spoor, stap eens in een onbekende trein en verken waar je uitkomt. Kies juist voor de boemel of een intercity. Waar je ook heen wilt en in welk tempo, je kunt daar wellicht best ondersteuning voor gebruiken.

Ik ben dit jaar bewust uit een veilige, iedere tien minuten vertrekkende trein met vaste bestemming gestapt en heb gekozen voor een ander spoor, een ander leven.  Een leven waarbij ik  van toegevoegde waarde wil zijn voor haar, die coach, trainer of andere dienstverlener, die wel wat praktische hulp kan gebruiken. Ik ga graag met jou in gesprek, dus bel, app of mail me gerust.

Kirsten Walgreen | VakWerk